Jahn Otto Johansens farmor Marie ble medlem av NS allerede i midten av 1930-årene. Noen angrende synder var hun nok ikke, medlemskapet ble fornyet bare noen uker før krigens slutt. Under Jahn Ottos oppvekst ble farmoren sjelden nevnt. Det skyldtes ikke bare at hun hadde valg feil side under krigen, men også at Jahn Ottos far var født utenfor ekteskap og overlatt til fosterforeldre kort etter fødselen. Da Jahn Otto flyttet til Oslo for å studere fikk han nærmere kontakt med farmoren. Men hvem som var hans farfar, røpte Marie aldri. Den gåten overlot hun til etterkommerne å gruble over. Omtalen er utarbeidet av BS.
I likhet med hundretusener av nordmenn er Jahn Otto Johansen etterkommer av en landssvikdømt. Hans farmor Marie meldte seg inn i NS allerede i midten av 1930-årene - og var stivsinnet nok til å fornye medlemskapet bare uker før krigens slutt. Noen angrende synder var hun så visst ikke, denne damen!
Jahn Otto fylte seks år den våren Norge ble okkupert, og under oppveksten hans ble farmoren knapt nevnt i familien. Det skyldtes ikke bare at Marie var på "feil side", men også at hun i sin tid hadde født Jahn Ottos far utenfor ekteskap og overlatt barnet til fosterforeldre kort etter fødselen. Å få en "lausunge" var den gangen skambelagt i en grad som vi knapt kan forestille oss i dag, og den skammen bar Jahn Ottos far med seg hele livet.
Det var først da Jahn Otto flyttet til Oslo for å studere at han fikk nærmere kontakt med farmoren. Hvem som var hans farfar, fortalte imidlertid Marie aldri. Den gåten overlot hun til etterkommerne å gruble over ...