I hovedstaden vår finnes det kunst overalt. I parker, på skoler, på sykehus og gravlunder. En del av kunsten er umulig å overse, men den kan også være vanskelig å oppdage. Men hva betyr kunsten for oss? Hvordan forholder vi oss til den? Hvilke historier utspiller seg mellom kunst og liv? Hva åpenbarer seg når vi ser litt nærmere etter? Sju norske skjønnlitterære forfattere skriver her om sitt forhold til kunst i Oslo. Tekstene utforsker byen og kunsten den rommer: Vigelandsparken, Skule Waksviks dyreskulpturer og en flueskulptur ved Ring 2, for å nevne noe. Bidragsytere: Roy Jacobsen, Roska Koritzinsky, Nikolaj Frobenius, Hanne Ramsdal, Johan Harstad, Lars Mørch Finborud og Cathrine Knudsen. Boken inneholder også en artikkel om offentlig kunst av kunsthistoriker Gunnar Sørensen og et fotoessay av Thomas Ekström. Omtalen er utarbeidet av BS.
Kunsten befinner seg der mennesker bor og jobber, der de søker trøst, glede og fellesskap. Den henger i trappehus, i aulaer, i kantiner og på skoler og sykehjem. Den står i parker og kan skimtes som subtile inngrep i arkitekturen. Men hva betyr kunsten for oss? Hvilke historier utspiller seg mellom kunst og liv?
Det felles eide er en litterær byvandring som setter ord på noe de fleste har et forhold til, men kanskje ikke alltid reflekterer over. En kunsthistoriker, en fotograf og syv forfattere byr på alt fra små øyeblikksbilder til fortellinger om forbindelsen mellom enkeltmennesket og samfunnet. Sammen åpenbarer de nye sider ved noe vi eier sammen: vår felles kunstneriske arv.
Det felles eide utgis i samarbeid med Kunstnernes Hus og med støtte fra Oslo kommunes kunstsamling, Kulturetaten.