Historien om jakten på blåhvalen, verdens største dyr. Blåhvalen var nær ved å bli utryddet av den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. Lenge utgjorde Vestfold verdens hvalfangstsentrum, og på det meste forlot ti tusen norske menn familien og dro på hvalfangst i fremmede farvann. Det var et blodslit, og et eventyr. Helt fra starten kom det advarsler om at hvalene kunne bli utryddet. For blåhvalen var det på nære nippet. Underarten i Antarktis, som blir aller størst, regnes fortsatt som kritisk truet. I sluttspillet om blåhvalens skjebne ble Norge utfordret av både Storbritannia og Nazi-Tyskland, Japan og Sovjetunionen, som kastet seg inn i kampen om Sørishavets rikdommer. Hvaleventyret er en medrivende historie om blåhvalen og hvalfangsten. Den forteller om hvalenes årlige trekk mellom isen og varmere hav, om hvalfangernes livsfarlige pionerferder i polhavene, og om kampen for å redde de siste blåhvalene.
Blåhvalen er det største og sterkeste dyret som noensinne har levd. Først da norske hvalfangere tok i bruk sprenggranater, kanoner og dampbåter, ble det mulig å tjene penger på å fange havkjempene.
Hvalfangsten var et blodslit og et eventyr. For blåhvalen ble den skjebnesvanger. Underarten i Antarktis, som blir aller størst, regnes fortsatt som kritisk truet av utrydding.
Hvaleventyret er en medrivende historie om møtet mellom mennesket og verdens største dyr. Den forteller om hvalenes årlige trekk mellom isen og varmere hav, om hvalfangernes livsfarlige pionerferder i polhavene og om kampen for å redde de siste blåhvalene.