Hva gjør oss dypest sett menneskelige? Dette spørsmålet er sentralt i den tyske juristen og forfatteren Ferdinand von Schirachs undersøkelse av menneskesinnets kompleksitet og vår oppfatning av rett og galt. Boken er en vandring i von Schrirachs tanker og minner. Leseren får del i biografiske anekdoter, tilfeldige møter og beretninger om ensomhet og flyktig lykke. Erindring om straffesaker sees i lys av kunstutrykk som har påvirket ham, som filmer av Michael Haneke eller litteraturen til Ernest Hemingway. Tidliger har Ferdinand von Schirachs høstet lovord for novellesamlingene Forbrytelser, Skyld og Straff. Omtalen er utarbeidet av BS.
Forsvarsadvokaten og forfatteren Ferdinand von Schirach er kjent for sine mesterlige beskrivelser fra rettssalens indre. Han er hyllet for novellesamlingene Forbrytelser, Skyld og Straff, med fortellinger som gir et unikt innblikk i en verden av justis lukket for folk flest.
Tekstene i Kaffe og sigaretter består av personlige skildringer, notater og finurlige observasjoner. Ferdinand von Schirach forteller om ensomhet, hjemlengsel og flyktige øyeblikk av lykke. Han lar sine betraktninger rundt kunst, som Michael Hanekes filmunivers samt romaner av F. Scott Fitzgerald og Ernest Hemingway, smelte sammen med erfaringer fra ulike straffesaker han har jobbet med. Slik forsøker han å forstå kompleksiteten i menneskesinnet - hvordan vi oppfatter rett og galt, hva det vil si å miste verdighet - og hva som gjør oss dypt menneskelige. Kaffe og sigaretter er hans mest personlige bok hittil.