Hvordan forstå dagens England? Følg linjene bakover i tiden. Forfatter James Hawes beskriver på en konsis måte den historiske utviklingen fra romernes erobring til Brexit, britenes løsrivelse fra Den europeiske union. Øylandet har de siste to tusen årene kjempet seg gjennom borgerkriger og erobringer, ledet felttog mot fiender på det europeiske kontinentet, plantet sitt flagg på fjerne steder over hele kloden og deltatt som en viktig part i to verdenskriger. Hawes historietime gir også et blikk på et England som skiller seg fra de etablerte forestillingene. Selv om øystaten utad fremstår som en uavhengig enhet, som kan skilte med å være utgangspunktet for moderne parlamentarisme og imperiet der solen aldri går ned, viser Hawes at det har vært friksjon innad mellom øyrikets folk og land, og at det har vært en større avhengighet til nabolandene enn det man ønsker å innrømme. Haws har tidligere utgitt en kort historie om Tyskland. Omtalen er utarbeidet av BS.
Aldri tidligere har omstendighetene ligget bedre til rette for den som vil forstå hvorfor England er som det er og det finnes ingen bedre veiviser enn denne boka.
I den internasjonale bestselgeren Tyskland - hele historien kort fortalt formidlet James Hawes historien om den tyske nasjonen, der han sporet røttene til de utfordringene landet står overfor i dag tilbake til romernes første opptreden i nord.
I England - hele historien kort fortalt benytter han den samme tilnærmingen når han tar for seg sitt eget hjemland. Han tar oss med på en reise fra Cæsar til Brexit, via erobringer, imperiebygging og verdenskriger, og underveis avdekker han et England som er svært forskjellig fra de forestillingene som vanligvis råder. Visst er det en urokkelig festning av en øystat, steilt uavhengig, opphav til den moderne parlamentarismen og verdensomspennende imperier, men den er delt i to av et eldgammelt skille som oppsto allerede før romerne meldte sin ankomst. Og selv om mange briter nok ikke liker å innrømme det, har Englands skjebne alltid vært nært knyttet til det som skjer i nabolandene. Ikke minst har landet de siste 1000 årene opprettholdt et klassesamfunn som er helt uten sidestykke noe annet sted i verden.