Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdatter slutter ikke å fascinere. Dette dramaet, som utspiller seg i norsk høymiddelalder, følger Kristin fra vugge til grav, og beskriver det livslange kjærlighetsforholdet til Erlend Nikulaussøn, en mann hun møter i det hun, som nyforlovet til Simon Darre, oppholder seg på Nonneseter kloster i Oslo. I «Kristin må vekk» utforsker Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth trilogiens første bok «Kransen» og perioden før femten år gamle Kristin bestemmer seg for å oppsøke klosterlivet. De følger oppveksten på Jørundgård i Gudbrandsdalen med familie og venner, og hendelsene som fører til at hun velger dette bort for en tilværelse bak klostermurene. Forfatterne spør om dette er noe hun frivillig går med på, og de benytter vår egen tids blikk på seksuell trakassering og maktforhold mellom kjønn til å forstå hvorfor en livsglad og familiekjær ungjente tar en så drastisk beslutning. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sigrid Undsets trilogi Kristin Lavransdatter ble belønnet med Nobelprisen i litteratur i 1928. Det er et storslagent og rikt verk som følger det sterke, kompliserte og livsvarige forholdet mellom Kristin og Erlend Nikulaussøn. Tiden er 1300-tallet.
De to møtes i Oslo der den svært unge Kristin er i kloster, men hvorfor en hun der?
Hvilke hendelser er det som har ført henne vekk fra hjembygda og inn i kloster - og som dermed er utgangspunktet for hele den berømte historien?
Dette spørsmålet har fått for lite oppmerksomhet i mottakelsen av bøkene om Kristin Lavransdatter, og det er synd, for disse avgjørende hendelsene er dessverre gjenkjennelige for mange unge mennesker også i dag.
I denne boka har vi forsøkt å gjenfortelle det vi opplever som det viktigste i den første delen av det første bindet i trilogien, den som heter 'Jørundgård' - i et tilgjengelig og moderne norsk, og med våre tanker og refleksjoner underveis.