«Den hemmelige krigen» handler om den politiske overvåkingen fra første verdenskrig og fram til i dag, og bygger på et omfattende gradert og hittil ukjent kildemateriale fra de hemmelige tjenestene og fra andre sentrale offentlige og private arkiver.
Den politiske overvåkingen har særlig vært rettet mot den politiske venstresiden. Utenlandske etterretningstjenesters kontakter med sentrale personer i det norske samfunn har ført til at også elitemiljøer har kommet i søkelyset. Både i den politiske overvåkingen og på andre områder har det vært bygd opp omfattende og mangfoldige kontaktnett, både med politiske miljøer, næringslivsledere og mediefolk.
De politiske myndigheter, Forsvaret, det øvrige politiet og påtalemyndigheten utgjør også en del av overvåkingssystemet. I nettet av samarbeidsrelasjoner har dessuten vestlige overvåkings- og etterretningstjenester hatt en sentral rolle.
Under den harde og bitre striden mellom øst og vest ble det fra begge sider tydd til drastiske og irregulære virkemidler både i det åpne og det skjulte. Forfatterne retter søkelyset mot begge sider i denne tofrontskrigen. I verket stiller de en rekke grunnleggende og kritiske spørsmål knyttet til demokratisk styring og kontroll med de hemmelige tjenestene.
«Den hemmelige krigen» er skrevet av Trond Bergh (f. 1946) og Knut Einar Eriksen (f. 1944). Bergh er daglig leder ved Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek, og Eriksen er avdelingsarkivar ved Riksarkivet og professor II ved Historisk institutt ved Universitetet i Oslo.