Her i første del av den store biografien over Quislings liv er vi vitne til hvordan prestesønnen, preseteristen, offiseren, foredragsholderen og Nansen-medarbeideren utvikler sine politisk-religiøse ideer. Men også hvordan disse materialiserer seg til organisasjoner og politikk på samfunnsscenen i Norge mellom Den første og Den annen verdenskrig.
Hans Fredrik Dahl har tegnet et nærgående portrett av denne merkelig sammensatte mannen som kombinerte personlig skyhet med messianske forestillinger om å være utvalgt til en historisk oppgave for sitt folk. Quisling mente han hadde innsikt i de uavvendelige lover for menneskehetens utvikling, og han visste at de praktisk-politiske skritt som kunne vise seg nødvendige for å oppfylle dem, kunne komme i konflikt med norsk lov og alminnelig rettsfølelse.
Da Quislings enke, Maria, døde i 1980, ble en mengde nytt materiale tilgjengelig, blant annet Maria og Vidkun Quislings private dokumentsamling. I tillegg har Dahl gjennomgått private og offentlige arkiver i mange land. Det portrett han tegner er følgelig mer menneskelig, mer nyansert og i all hovedsak basert på nye kilder. Supplert med unike bilder er dette spennende og medrivende lesning, der detaljen og det store overblikk utfyller hverandre.
I denne boken følger vi Quisling fra fødselen i 1887 og fram til den avgjørende reisen til Tyskland sommeren 1939. Perioden fram til 1945 har blitt behandlet i neste bok, som utkom i 1992.