Forlaget skriver om denne boka:
Reformasjonen i Norge representerer et større kulturskifte i norsk historie enn vi har lært. En billedrik folketro ble tvunget under, symbolmettede tradisjoner ble stanset, identitetsbærende kulturtrekk ble stemplet som vranglære. "Hos oss skulle så mye bli skåret bort, at kirken sto fattig tilbake", skriver Karl Gerwil i denne boken.
Det er skrevet lite om reformasjonen, og perioden har neppe noen gang blitt behandlet like fordomsfritt som i denne boken. Gervin beskriver både bakgrunnen for reformasjonen, grunnlaget for den i Norge, selve gjennomføringen og, ikke minst, ettervirkningene helt opp til vår egen tid.
Reformasjonen i Norge var en endring styrt ovenfra, fra kongen i København. Motstanden var til dels stor, og det foregikk noen steder dramatiske ting. Katolsk aktivitet utspant seg i det skjulte flere steder i Norge helt opp på 1700-tallet.
Karl Gervin er prest i den norske kirke. Han har stilling som kapellan ved Domkirken i Oslo og har tidligere skrevet Domkirkens historie til 350-årsjubiléet i 1998.