Forlaget skriver om denne boka:
I det første større verket om vår idéhistorie er det ideenes norske uttrykk som er sentrale, uansett hvor ideene opprinnelig er kommet fra. Det er norsk tankeliv gjennom 1000 år, ikke landets økonomi eller sosiale strukturer som er tema. Hvordan har kvinner og menn i dette landet, fra vikingtiden til i dag, tenkt om verden, samfunnet og menneskelivet?
Dette bindet omfatter tiden floa omkring 1914 til 1955, og sentralt står oppkomsten og utviklingen av sosialistiske ideer i og rundt arbeiderbevegelsen frem til Gerhardsen-epokens konsolidering.
Allmennkulturelle tidsskrifter har vært en viktig kilde for fremstillingen og har gjort tjeneste som termometer for perioden - fra Samtiden til Syn og Segn, fra Janus til Det tyvende Aarhundrede, fra ABC til Kontakt, fra Spektrum til Orientering og flere andre.
Omtalen av ideer inspirert av fascismen, spesielt i Nasjonal Samlings utforming, gis bred plass i boken. Den biologiske tenkemåten spilte i mellomkrigstiden en viktig rolle i ulike sammenhenger og ga seg dels utslag i rasehygiene som del av samfunnsplanleggingen, dels i klart rasistiske holdninger mot uønskede minoriteter. Idestrømninger som psykoanalysen og antroposofien blir grundig belyst. Og mer til: barnebegrensing, barnetrygd, yrkeskvinner, spiritisme, radiobølger, språkstrid, bøyningsmønstre og bundne verseformer, Oxford-bevegelse, holdningskamp kontra aktiv motstand under okkupasjonen, amerikanisme og billedvold - alt presentert i en engasjert og medrivende form. Ved siden av hovedfremstillingen belyses tidsepokens ideer av rammetekster og illustrasjoner.