FENOMENOLOGI OG OMSORG består av tre foredrag som Kari Martinsen har brukt som innledninger til dialoger med sykepleieforskeren Katie Eriksson i tidsrommet 1994-1995. Temaene for dialogene er forholdet mellom filosofi (metafysikk) og vitenskap og deres forhold til den praktiske sykepleien. Forholdet mellom kropp og ånd og ulike språklige uttrykksformer i sykepleien behandles ogsp. Temaene belyses utfra den danske teolog og filosof K.E. Køgstrups skapelsesfenomenologi.
Boken er særlig relevant i grunn- og videreutdanninger i sykepleie. Dens budskap er i tillegg høyst relevant for andre helse- og sosialfagsutdanninger på høgskoler og universiteter.
I denne utgaven er det kommet til ett nytt kapittel, som er basert på samtaler mellom forfatteren og Bengt Karlsson, psykiatrisk sykepleier og stipendiat. Samtalen beveger seg rundt sentrale tradisjoner og perspektiver i sykepleierfaget og sykepleieutdanningen. Hvilke epoker og diskusjoner kan identifiseres i de snart 30 årene som er gått siden Martinsen trådte inn på arenaen, og hvordan kan framtidige utfordringer i sykepleiefaget uttrykkes?