Denne skildringen av tre småbyer med sterke norske bosetninger i den vestsentrale delen av staten Minnesota - Starbuck i Pope County, Benson i Swift County og Madison i Lac qui Parle County - hadde til hensikt å sette norske immigranters og deres etterkommeres levnet i et historisk perspektiv og få innsikt i hvordan den etniske dimensjonen påvirket de sosiale, kulturelle, religiøse og politiske forhold.
Norskamerikanere var aktive medskapere av småbyene i midtvesten, både som byborgere og som farmere i omegn. Den kulturelle arven fra Norge ble en viktig ressurs når de skulle tilpasse seg nybyggersamfunnets krav og muligheter, og utforme handelssteder som tilfredsstilte deres kommersielle og sosiale behov.
Boka ble skrevet som et norskamerikansk bidrag til feiringen av hundreårsjubileet for oppløsningen av den svensknorske union i 1905. I unionsoppløsningens dager var hver tredje nordmann - en million mennesker - bosatt i USA. De var entusiastiske og aktive medspillere i å sikre der gamle hjemlands nye status i verdenssamfunnet. «Norske småbyer på prærien» ærer deres innsats for og emosjonelle tilknytning til Norge, samtidig som der viser deres lojalitet mot det samfunnet som ble deres nye hjem.
Odd S. Lovoll er født i Norge, men familien utvandret til Amerika i 1946. Han er i dag pensjonist, men var tidligere professor i historie ved St. Olaf College i Northfield, Minnesota, med norsk innvandringshistorie som spesialfelt, og professor Il ved Universitetet i Oslo, hvor han fremdeles ivaretar sine veiledningsplikter. Odd S. Lovoll er Ridder av 1. klasse av den kgl. norske fortjeneste-orden og ble i 1989 innvalgt som medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi i
Oslo.
Som redaktør for det norskamerikanske historielagets utgivelser frem til 2001, hadde han en enestående mulighet til å skaffe nytt og spennende materiale. Han står bak en rekke publikasjoner om norskamerikanske emner. forfatterskapet omfatter også bøkene «Det løfterike landet» (1983, ny utgave 1997) og «Innfridde løfter» (1999).