I denne boka drøfter Ole Jacob Madsen forestillingen om «den terapeutiske kultur». Hva skjer når den moderne psykologien underlegger seg stadig nye sfærer? Endrer det måten vi forstår oss selv og omverden på?
Samtidsdiagnoser som "terapiens triumf", "terapisamfunnet" og "den terapeutiske kultur" ble først brukt om den historiske epoken i etterkrigstidens USA, der psykoanalysen og psykoterapien først fikk et unikt gjennomslag. De siste tiårene har derimot flere samfunnsanalytikere vist at også resten av den vestlige verden har fulgt etter og blitt preget av et terapeutisk tenke- og talesett.
Forfatteren tar utgangspunkt i forestillingen om den "terapeutiske kultur". Ved å granske psykologiens økte utbredelse i samfunnet de siste tiårene på forskjellige områder som konsum, religion, selvhjelp, idrett og politikk, ender han opp med et kritisk spørsmål: Har psykologprofesjonen en tilstrekkelig utviklet etisk bevissthet om det nye sosiopolitiske landskapet den opererer i?
Forfatter mener svaret er nei. Resultatet er en profesjon som opererer under forestillingen om at alt egentlig er psykologi, og at svaret på samfunnets problemer er flere psykologer. Det er betenkelig i en tid der den enkeltes helse er blitt et grenseløst prosjekt, og vår kapasitet til å forstå individuell lidelse på bakgrunn av større samfunnsendringer er begrenset.
Ole Jakob Madsen (f. 1978) er utdannet psykolog og filosof fra Universitetet i Bergen og er i dag stipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved Universitetet i Bergen. Han har tidligere jobbet som psykolog i den pedagogisk-psykologiske tjenesten.