ONDSKAPEN VAR OGSÅ NORSKSTATSPOLITIET var en politisk spesialavdeling underlagt den tyske okkupasjonsmakten. opprettet L juli 1841. Flere hundre norske polititjenestemenn etterforsket og slo ned på motstandsvirksomheten i landet. Mandatet var klart og tydelig. Såkalt terrorisme skulle bekjempes med alle midler. Gjennom krigsårene utviklet Statspolitiet seg til å bli en svært belastet avdeling innen politietaten, og opptrådte med en brutalitet som savner sidestykke i norsk historie.
For første gang gis det en samlet oversikt over Statspolitiets organisering og virksomhet i krigsårene. I tillegg offentliggjøres opplysninger om de 957 nordmennene som på ulike måter var tilknyttet denne delen av politiet. Boka gir inngående opplysninger om de ufattelige overgrepene som ble begått ved hovedkontoret i Oslo, samt ved lokalkontorene i Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. I tillegg blir Grensepolitiets virksomhet gjennomgått. Flere av overgrepene var av en slik karakter at selv det tyske Gestapo reagerte. Under rettsoppgjøret etter andre verdenskrig fikk de norske tjenestemennene til dels lange straffer for frihetsberøvelse, tortur, drap og mishandling, men mange ble benådet og løslatt etter få år.
Med bakgrunn i et omfattende kildemateriale kaster Eirik Veum lys over en side av norsk krigshistorie som hittil har vært nærmest ukjent. At så mange nordmenn gjorde seg skyldige i grove krigsforbrytelser på norsk Jord under andre verdenskrig, har hittil ikke vært en integrert del av den norske krigshistorien
Nådeløse nordmenn. Statspolitiet 1941-1945 er den første av tre bøker om nordmenn i tysk tjeneste under andre verdenskrig.