Dypvannsdykkerne i Nordsjøen la grunnlaget for at Norge kunne hente opp olje under forhold som tidligere hadde vært umulige. I dag sliter mange av dem med ettervirkningene av svært risikable dykk. Ligger ansvaret hos dykkerne selv, som fikk godt betalt for risikoen de tok? Ligger det hos oljeselskapene som dykkerne jobbet hos, og som tjente godt på jobben som ble gjort? Eller hos den norske staten, som burde ha regulert dykkingen grundigere? Konflikten har vært bitter og lite forsonlig, preget av sterk uenighet om alle fakta. Med denne boken ønsker Frode Fanebust å ta hull på denne nasjonale verkebyllen. Han har samtalt med involverte fra alle parter og diskuterer hvilken kunnskap som egentlig fantes, og hva den burde vært brukt til.
Frode Fanebust har satt seg fore å få hull på den nasjonale verkebyllen som nordsjødykkerne utgjør. Han snakker med involverte, undersøker hva folk visste og burde ha visst, og hva de gjorde med kunnskapen. Han dokumenterer. Og han teller: Hvor mange som dykket, hvor mange som omkom, hvor mange som har senskader. Det avtegner seg et annet bilde enn det vi kjenner, av en yrkesgruppe som ikke har oppsiktsvekkende høye døds- eller skadetall, men som har hatt et spesielt godt grep om offentligheten – og som belønnes med en oppreisning som kan overstige fem millioner per hode.
Dypt urettferdig. Nordsjødykkerne og sannheten er en dramatisk fortelling om en skjebnesvanger virksomhet på havets bunn, en fortelling om en stor urettferdighet, og om en dans rundt de kalde fakta.