Under trusselen om et sovjetisk angrep rekrutterte Forsvaret hemmelige krigere blant sivilister, la planer for spionasje og sabotasje og la depoter med våpen og sprengstoff over hele landet. Ikke bare var dette bare hemmelig for allmennheten, men også langt på vei for den politiske og militære ledelsen. Norske Stay Behind-agenter tok seg inn i Sovjetunionen, og bidro også til å overvåke norske kommunister i fredstid. Gjennom kjente og ukjente kilder nøster forfatteren opp historien og stiller spørsmålet: Hvordan ser Forsvarets okkupasjonsberedskap ut i dag? Omtalen er utarbeidet av BS.
Hvor mye kontroll kan demokratiet gi slipp på før det mister seg selv?
Under trusselen om et sovjetisk angrep planla Forsvaret for livet ved en eventuell okkupasjon: Hemmelige krigere ble rekruttert blant sivilister og trent opp, depoter med våpen og sprengstoff lagt over hele landet, og planer ble lagt for spionasje, sabotasje og redning bak fiendens linjer. I hemmelighet ikke bare for allmennheten, men også langt på vei for politisk og militær ledelse – så få som overhodet mulig skulle kjenne til planene. Og man nøyde seg ikke med å planlegge for en en fortsatt motstand etter at landet var okkupert: Norske Stay Behind-agenter tok seg også inn i Sovjetunionen for å spionere, og bidro til å kartlegge og overvåke norske kommunister i fredstid.
Forfatteren nøster opp historien gjennom kjente og ukjente skriftlige kilder, og finner frem til muntlige kilder på innsiden av organisasjonen. Når vi nå kan være på vei inn i en ny kald krig, melder spørsmålet seg: Hvordan ser Forsvarets okkupasjonsberedskap ut i dag? Er Stay Behind helt avviklet?