Da Christian Magnus Falsen døde 48 år gammel, var han marginalisert, syk og oversett. Men da VG nylig kåret de siste 200 årenes viktigste nordmenn, ble Falsen kun slått av Henrik Ibsen. I året 1814 var Falsen en av de mest toneangivende i den norske selvstendighetskampen. Han skrev de viktigste utkastene til grunnloven og var en drivende kraft på riksforsamlingen. Ti år senere ble han presset ut av sitt embete etter unison mistillit fra Stortinget. Motstanderne mente at han sviktet idealene om folkestyre og gikk i kong Karl Johans tjeneste. I denne biografien gir historikeren Marthe Hommerstad en objektiv, men samtidig formildende, fremstilling. Falsen gjennomlevde en av verdenshistoriens store brytningstider, og hans liv er en historie om en stat som går i oppløsning og en ny som stiger frem.
CHRISTIAN MAGNUS FALSEN forandret norgeshistorien i revolusjonenes tidsalder. I 1814 var han toneangivende i den norske selvstendighetskampen: Falsen skrev det viktigste utkastet til grunnlov og var en drivende kraft på Riksforsamlingen. Han huskes som «Grunnlovens far».
Men helten fra Eidsvoll ble raskt omstridt. Som statsmann i det nye Norge skulle han møte sterk motstand. Hans fiender mente han sviktet idealene fra 1814 og at han gikk i Carl Johans tjeneste. Ti år senere var han presset ut av den norske politikken etter unison mistillit fra Stortinget. Da han døde bare 48 år gammel, var han marginalisert, syk og oversett.
Norske historikere har kjempet om Falsens minne. Forfatter Marthe Hommerstad gir i denne biografien ny kunnskap om og nye perspektiver på en statsmann i strid: En stat gikk i oppløsning og en nasjon steg frem - og Falsen stod i fremste rekke.