Gjennom omfattende research i nå frigitte arkiver, og dokumentasjon fra brev, dagbøker og intervjuer, ønsker Alf. R. Jacobsen å kaste et nytt lys over begivenheter som har formet landet vårt. I dette første bindet i serien tar han for seg årene 1945-1946, og overgangen fra krig til fred. Boken starter med Terbovens selvmord, og veksler videre mellom nåtid og fortid for å skildre den politiske, økonomiske, sosiale brytningstiden i Norge.
LIKE FØR MIDNATT 8. MAI 1945 sprengte rikskommisær Josef Terboven seg selv i luften på Skaugum. Fem dager senere ble kronprins Olav tatt imot av et jublende folkehav. Norge var igjen fritt, men få kjente til tautrekkingen som hadde foregått i kulissene. Noen uker tidligere var Berlin blitt inntatt av hevntørste russere, og Nazi-Tysklands forhatte ledere ville bruke Norge som et forhandlingskort for å redde seg selv - under trusler om at samtlige gjenværende styrker ville yte motstand til det siste. I en kaotisk tid utgjorde de fortsatt væpnede okkupantene en enorm risiko, og de allierte krigslederne nølte.
I 1945 - Hat. Hevn. Håp forteller Alf R. Jacobsen for første gang den hele historien om hvordan frigjøringen langt på vei var en funksjon av krigens sluttfase på Kontinentet. Han beskriver også kappløpet om fiendens våpenteknologi, jakten på krigsforbrytere og maktkampen som fant sted da landet skulle ledes inn i en ny tid. Boken markerer starten på forfatterens nye serie om etterkrigstidens Norge, en levende fremstilling basert på til dels ukjente og nylig frigitte kilder.
"Få har satt så djupe spor etter seg i norsk sakprosa det siste kvarte århundret som Alf R. Jacobsen."