Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen
Omslagsbilde
"5.0
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
[2020] . - Bok . - 216 sider
Bokmål
Opplysninger:
Hva er det med bergenseren? Finnes «det bergenske»? Kan konstruksjonen av bergenseren la seg spore i byens historie? Bergenserne inntar en særegen rolle. Ingen andre nordmenn kan insistere på at de egentlig ikke er fra Norge. Ingen andre dyrker seg selv, sin by og dens erklærte annerledeshet som bergenserne. Ingen andre norske byer knytter det seg sterkere forestillinger til. Hvordan ble det slik? I mange hundre år var Bergen den største byen i Norge. I 1814 er det like fullt Kristiania som blir det selvstendige Norges hovedstad, mens den stolte hansastad blir en norsk kommune styrt fra Oslo. I denne boken argumenterer historiker Morten Hammerborg for at dette fallet langt på vei forklarer bergenserens selvforståelse og forestillingen om «det bergenske»: Byen og dens borgere er grunnleggende fornærmet. «Den forurettede by kan tidvis rase i avmakt mot sin skjebne, men finner tilflukt i seg selv. For i et slikt perspektiv, hva er vel mer naturlig enn å dyrke sin identitet, sin egenart og sin forgangne storhet?» skriver Hammerborg. Med dette som utgangspunkt undersøker han hvordan bergenseren og «det bergenske» spiller seg ut .- igjen og igjen. Bildet av «det bergenske» og bergenseren er oppsiktsvekkende standhaftig, konstant og bastant. Og det hele bæres oppe av historien om byen selv.
Hylleplass:
948.3631 HAM
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse

NrAvdelingBindPlasseringNoteStatusHylle
1Sølvberget, 4. etasje FagbøkerPå hylla 948.3631 HAM
2Sølvberget, 4. etasje FagbøkerPå hylla 948.3631 HAM
6Sølvberget, 4. etasje FagbøkerUtlånt til 17/11/2024 948.3631 HAM
Hva er det med bergenseren?

Finnes «det bergenske»?

Kan konstruksjonen av bergenseren la seg spore i byens historie?

BERGENSERNE inntar en særegen rolle. Ingen andre nordmenn kan insistere på at de egentlig ikke er fra Norge. Ingen andre dyrker seg selv, sin by og dens erklærte annerledeshet som bergenserne. Ingen andre norske byer knytter det seg sterkere forestillinger til. Hvordan ble det slik?

I mange hundre år var Bergen den største byen i Norge. I 1814 er det like fullt Christiania som blir det selvstendige Norges hovedstad. Den stolte hansastaden Bergen blir en norsk kommune styrt fra Oslo. I denne boken argumenterer historiker Morten Hammerborg for at dette fallet langt på vei forklarer bergenserens selvforståelse og forestillingen om «det bergenske»: Byen og dens borgere er grunnleggende fornærmet. « Den forurettede by kan tidvis rase i avmakt mot sin skjebne, men finner tilflukt i seg selv. For i et slikt perspektiv, hva er vel mer naturlig enn å dyrke sin identitet, sin egenart og sin forgangne storhet?» skriver Hammerborg. Med dette som utgangspunkt undersøker han hvordan bergenseren og «det bergenske» spiller seg ut igjen og igjen.

Bildet av «det bergenske» og bergenseren er oppsiktsvekkende standhaftig, konstant og bastant. Og det hele bæres oppe av historien om byen selv.

Bergenseren : en historisk analyse


av Morten Hammerborg
Bok utgitt 2020
Ledig (Avd.: Sølvberget, 4. etasje - Plassering: Fagbøker 948.3631 HAM)
Bestill Husk denne

Byen som gikk i land : Haugesund bys historie etter 1950


av Morten Hammerborg
Bok utgitt 2017
Ledig (Avd.: Sølvberget, 4. etasje - Plassering: Lokalen q 948.3441 HAM)
Bestill Husk denne

Skipsfartsbyen : Haugesunds skipsfartshistorie 1850-2000


av Morten Hammerborg
Bok utgitt 2003
Ingen ledig (Avd.: Sølvberget, 4. etasje - Plassering: Fagbøker q 948.3441 HAM)
Bestill Husk denne
Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Bergenseren : en historisk anal
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom