I denne boken gir Dag Østerberg et helhetsbilde av den meget allsidige og innflytelsesrike franske filosofen og forfatteren Jean-Paul Sartre, "vår tids Voltaire".
Østerberg legger hovedvekt på filosofien, for ham et selvfølgelig valg, fordi Sartre selv satte sine filosofiske verker høyest. Han viser at situasjonen er nøkkelbegrepet i Sartres tenkning, og at han gjennomgikk tre stadier - fra et estetisk livssyn til en eksistensiell og praktisk situasjonisme. Men Østerberg gjennomgår også på en instruktiv måte det skjønnlitterære forfatterskapet, skuespillene, Flaubert-biografien, den politiske virksomheten. Og han gjør et dristig forsøk på å anvende Sartres biografiske metode på ham selv.
Østerberg stiller en rekke spørsmål: Hvor godt henger Sartres praksis på de ulike områdene sammen? Hvorfor fikk Sartre sitt særskilte image, hvordan endret det seg over tid, og hvordan forholdt han seg til det? Hvorfor var han så allsidig? Hvorfor tilstrebet han styrke, og hva ble denne styrkens svake sider?
Boken munner ut i refleksjoner om tidens økonomiske krise, om miljøspørsmålet og verdenssamfunnets stadig tettere integrasjon - i lys av Sartres situasjonsfilosofi.
Det er blitt en spennende bok, skrevet av Sartre-kjenneren fremfor alt i Norge.