«Den lange oppturen» tar for seg historien om Norge fra 1945-2015: De viktigste hendelsene og hovedlinjene i samfunnsutviklingen etter andre verdenskrig. Forfatteren plasserer den norske historien i en større europeisk og verdenshistorisk kontekst, fra det krigsherjede og utarmede Europa til den akselererende globaliseringen og internasjonale integreringen vi står overfor i dag. Boken viser hvordan endringene vi har sett i Norge stort sett kommer utenfra, og at landet i mange tilfeller har vært som en kasteball for sterkere aktører. Omtalen er utarbeidet av BS.
Hva er Norges plass i verden? Hva vil være riktig og fornuftig for Norge å gjøre med tanke på framtiden? Historisk forståelse og bevissthet har kanskje aldri vært mer nødvendig for å orientere seg i samtiden.
Finn Olstads norgeshistorie, Den lange oppturen, belyser og fortolker hovedlinjene i den norske samfunnsutviklingen siden 1945: Politikk, økonomi og ikke minst kultur- og mentalitetshistorie står i sentrum. Gjennom fire hoveddeler følger vi historien om etterkrigstidens nye velferdssamfunn, det store oppbruddet i 1970-årene, 1980- og 1990-årenes vending mot mer marked - men også mer moralsk selvhevdelse - og til slutt de siste tiårene med "den globale utopi" som kjennetegn. Hovedformålet er å plassere og forstå den norske historien i en større europeisk og verdenshistorisk sammenheng, uten dermed å gi avkall på den nasjonale rammen.
Den lange oppturen vil gi bakgrunn og inspirasjon for alle som ønsker å forstå det norske samfunnet i et lengre perspektiv. Finn Olstad forener historisk innsikt med engasjert historiefortelling i denne spennende beretningen om vår nære fortid.