Arbeiderpartiets historie går hånd i hånd med arbeidsfolkets oppvåking og klassebevissthet. Under flagg og faner ledet partiet an på veien til nødvendige rettigheter, frem til regjeringsmakt og som premissleverandør for utvikling av den norske samfunnsmodellen. Med sine godt og vel hundre år i arbeidernes tjeneste, jobber Arbeiderpartiet med å holde seg relevante i dagens politiske kontekst. Men i dagens sosialdemokrati kan identitet og historiske røtter være vanskelig å få øye på. Historiker Finn Olstad har i flere verk beskjeftiget seg med arbeiderbevegelsen. I denne boken løfter han frem Arbeiderpartiets mangslungne historie. Han ser på hvordan partiet har forhold seg til sine omgivelser, og hvordan det på sitt beste har øvet innflytelse og maktet å holde stø kurs for det norske samfunnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
For hundre år siden var Arbeiderpartiet et parti av og for arbeidere. Det var partiet for arbeiderklassen. i betydningen arbeidsfolk på felles marsj mot samfunnsmakten, under røde flagg og sosialismens banner Det har vært en lang vei å gå til dagens diffuse sosialdemokrati som strever med å forholde seg til sine røtter og sin tradisjonelle identitet.
Hvordan er det blitt slik? For å forstå dagens politiske virkelighet, der Arbeiderpartiet fremdeles vil spille en nøkkelrolle, er det nødvendig å kjenne historien til det partiet som den gang ga en stemme til arbeidsfolk og gjennom hundre år har satt premisser for samfunnsutviklingen i Norge. Denne boka skal bidra til det, som en oppdatert historiefaglig oversikt og historisk fundert tolkning av partiets historie.
Finn Olstad forteller her hvordan partiet med stor Pi norsk historie har reagert på sine omgivelser og hvordan det i sine lykkelige øyeblikk har maktet å påvirke og styre samfunnet. Noe av det sentrale vil være hvilke sosiale sammenhenger partiet har inngått i og hvilke oppfatninger og holdninger som til enhver tid har vært styrende - fra "arbeiderpopulistenes" tid til dagens Arbeiderparti under ledelse av Jonas Gahr Støre.